100%

Śniadania mocy 💪🧠

W tym artykule przychodzimy do Ciebie z przykładami śniadań, po których nie doświadczysz senności, wręcz przeciwnie! Procesy myślowe w Twojej głowie będą na pełnych obrotach 🧠

Jakie zatem skomponować takie posiłki?

Burrata z pomidorami, oliwą z oliwek i świeżą bazylią + garść borówek na deser

411 kcal

kalorie

10 min

czas przygotowania

Carpaccio buraczane z fetą, rukolą, pestkami słonecznika skropione oliwą i sosem balsamicznym

350 kcal

kalorie

15 min

czas przygotowania

Waniliowe placuszki twarogowe z jogurtem

350 kcal

kalorie

15 min

czas przygotowania

Burrata z pomidorami, oliwą z oliwek i świeżą bazylią + garść borówek na deser

Składniki:

  • Burrata (polecamy Lidlowską, bo jej jakość jest bardzo zbliżona do oryginalnej włoskiej burraty),
  • pomidorki koktajlowe (lub pomidor malinowy w zależności od preferencji smakowych),
  • oliwa z oliwek,
  • 3 listki świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Kulkę burraty kładziemy na talerzu, wokół układamy pomidorki koktajlowe. 
  2. Całość polewamy łyżką oliwy z oliwek a na wierzch kładziemy 3 listki świeżej bazylii. 

Jest to bardzo dobry przykład śniadania białkowo-tłuszczowego!

Takie śniadanie (licząc 1 kulkę burraty i łyżkę oliwy, czyli 10g) będzie zawierało około 411 kcal, nie wliczając warzyw. Znajdzie się zatem miejsce na garść borówek na deser! 🙂

Carpaccio buraczane z fetą, rukolą, pestkami słonecznika skropione oliwą i sosem balsamicznym

Składniki:

  • 2 gotowane buraki (90 g),
  • feta (50 g),
  • świeża rukola,
  • pestki słonecznika (15 g),
  • oliwa (10 g),
  • sos balsamiczny.

Sposób przygotowania:

  1. buraki kroimy w cienkie plasterki (im cieńsze tym lepsze) i układamy na talerzu. 
  2. Na wierzch dajemy garść rukoli, rozkładając ją na całą powierzchnię talerza. 
  3. Fetę kroimy w kostkę i posypujemy nią całość.
  4. Na wierzch dodajemy uprażony wcześniej na patelni słonecznik. 
  5. Całość polewamy łyżką oliwy i odrobiną sosu balsamicznego.

 

To śniadanie będzie zawierało około 350 kcal, nie wliczając rukoli. Tutaj również można włączyć dowolny owoc na deser, np. garść malin czy truskawek.

Waniliowe placuszki twarogowe z jogurtem

Składniki na 2 porcje:

  • twaróg półtłusty (250 g), 
  • 3 jajka,
  • łyżka ksylitolu,
  • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej (45g),
  • skyr,
  • opcjonalnie kropelks ekstrsktu waniliowego

Waniliowe placuszki twarogowe z jogurtem

  1. Do miski wkładamy twaróg.
  2. Dodajemy żółtka i rozgniatamy widelcem. 
  3. Opcjonalnie możemy dodać trochę ksylitolu i kropelkę ekstraktu waniliowego. 
  4. Dodajemy do tego mąkę orkiszową i dokładnie mieszamy. 
  5. Osobno ubijamy białka jaj na sztywną pianę i dodajemy do masy twarogowej. 
  6. Po wymieszaniu smażymy na suchej patelni (około 2 minuty każdy placek). 
  7. Placuszki można podawać z dowolnym jogurtem (polecany skyr waniliowy lub jagodowy).

Całość to 693 kcal (bez skyra) jednak zalecana jest 1 porcja placuszków (około 350 kcal). Licząc 1 porcję placuszków ze skyrem waniliowym ilość kalorii będzie wynosiła 470 kcal.

Wypróbuj powyższe śniadania i daj nam znać jak Twoje samopoczucie.